úterý 14. července 2015

SAMETOVÝ CHEESECAKE S JAHODOVÝM MRAMOROVÁNÍM

Tentokrát přidávám další přírůstek do rozrůstající se skupiny pečených cheesecaků :-). Recept na mě čekal v červnovém vydání Apetitu. Upravovala jsem množství cukru a krémového sýru, poměry surovin budete znát už z předešlých receptů :-). Namísto celozrnných Bebe sušenek jsem tentokrát vytvářela korpus z karamelových Lotus sušenek. 
Speciálně pro tento cheesecake jsem objednávala vzorky vanilky a vanilkového extraktu (double vanilla) z Vanilkového obchodu. A aby toho nebylo málo, ochutnávka probíhala za dokonalého doprovodu růžového polosladkého vína AOC Cabernet d'Anjou L'éventail 2014. Na toto víno jsme narazili při ochutnávkách na Středomořských trzích konaných na Náměstí Republiky jedné letní slunečné neděle u stánku firmy Languedoc, díky které můžeme ochutnat francouzská vína z rodinných vinic. 
A teď už k receptu!

Budete potřebovat (dortová forma o průměru 26 cm):
(!! všechny ingredience necháme hodinu při pokojové teplotě)

Korpus:
150 g lotus sušenek (najemno nadrcených)
30 g másla (rozpuštěného)

Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně natlačíme do dortové formy. Dno formy jsem několika tahy vymazala rozpuštěným máslem, na to "přilepila" vystřižený kulatý pečící papír a strany formy jsem také lehce vymazala máslem. Korpus pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 175°C. Necháme chladnout a troubu ztlumíme na 160°C.

na jahody:
300 g jahod (očištěných, nakrájených na kousky)
50 g moučkového cukru (množství upravte podle sladkosti a kvality jahod)
Pokrájené jahody promícháme s cukrem a necháme odpočívat. Jahody pustí šťávu. Poté rozmixujeme do hladkého pyré. Pokud je moc řídké, krátce povaříme.

Náplň:
600 g krémového sýru (1 x mascarpone /250 g/; 3 x Philadeplhia /3 x 125 g/ a 25 g Vám zbyde)
2 vejce
100 g krupicového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu

Cheesecake budeme péct na střední příčce. Na spodní příčku v troubě si připravíme pekáč s horkou vodou - cheesecake tak nepopraská a bude krásně hladký po celém svém povrchu.
Opatrně si vyšleháme oba krémové sýry (jen tak, aby se spojily, nechceme v náplni příliš vzduchových bublinek), přidáme cukr a postupně zapracujeme jedno vajíčko po druhém.
Na vychladlý korpus vlijeme 1/3 krémové náplně. Na tuto vrstvu dáme lžící 1/2 jahodového pyré a opatrně promícháme s krémem, aby vzniklo mramorování. Na to přesuneme zbývající krém. Na závěr vytvoříme lžičkou kolečka po celém povrchu, směrem do středu. Párátkem je pak postupně spojíme a vzniknou nám tak srdíčka. 
Pečeme přibližně 60 minut. Hotový cheesecake při dotyku lehce pruží. Troubu během pečení neotvíráme. Hotový cheesecake necháme pak v pootevřené troubě chladnout cca 2 hodinky. Pak ho přesuneme do "pokojové" teploty a na noc do ledničky. 



Dobrou chuť!!

2 komentáře:

  1. Oooo, mňam .. ten vypadá krásně. Takové super letní osvěžení :-) A to vínečko bych si k tomu taky dala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :-) Byl opravdu moc dobrý, a jak píšeš, pěkně vychlazený příjemně osvěžil. S vínkem naprostá špička :-))

      Vymazat