čtvrtek 23. července 2015

CELOZRNNÝ CUKETOVO-MRKVOVÝ KOLÁČ

V tomto koláči jsem zkoušela využití kokosové mouky, která už byla nějakou dobu připravená ve spíži :-). Tvořila jednu část korpusu (spolu se špaldovou a celozrnnou pšeničnou moukou) tohoto zeleninového koláče (inspirace u Crustycorner). Dodala mu netradiční a velmi zajímavou chuť! Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny, která se po vysušení a vylisování najemno rozemele. Obsahuje až 39% vlákniny a má vysoký podíl bílkovin. Konkrétně tuto, v bio kvalitě, jsem objednávala u Katy v eshopu Veganza. Určitě s ní ještě vyzkouším sladké pečení, nejspíš nějaké sušenky.


Budete potřebovat (koláčová forma o průměru 28 cm):

Korpus:
300 g mouky (já použila 3 druhy: 100 g celozrnné hladké pšeničné, 100 g hladké špaldové a 100 g kokosové mouky)
sůl
200 ml studené vody
35 g másla a 35 g kokosového oleje
bílek (žloutek si schováme)

Troubu si předehřejeme na 175°C. Mouky smícháme a spolu s máslem a kokosovým olejem vytvoříme prsty drobenku. Přidáme bílek a po částech studenou vodu. Těsto si rozválíme pouze na tlustý plát, přeneseme do koláčové formy (mám s nepřilnavým povrchem, takže nemusím dávat pečící papír) a prsty ho vymačkáme po celém dnu a nezapomeneme na okraje! Propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zatížíme např. fazolemi. Pečeme cca 15 minut. Poté alobal sundáme, potřeme rozšlehanými vajíčky (viz Náplň) a necháme péct dalších 5 minut. Formu vyndáme, korpus necháme chladnout, troubu nevypínáme.

Náplň:
1 velká cuketa (nahrubo nastrouhaná)
2 mrkve (očištěné, nahrubo nastrouhané)
dle chuti i hrášek (měla jsem od babi domácí, cca 2 hrsti)
sůl, pepř, kari
lžíce ghí (přepuštěné máslo; můžete ale také použít olivový olej či jiný oblíbený tuk)
120 g lučiny linie (jedno balení), 5-7 lžic mléka
1 vajíčko, 1 žloutek (zbyl nám z korpusu)
3-4 lžíce strouhaného parmazánu

Zeleninu necháme lehce změknout na pánvi na lžíci ghí. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme kari. Ve vedlejším kastrůlku si s mlékem rozpustíme lučinu. Tu poté vmícháme do "hotové" zeleninové směsi. Vychladlý korpus posypeme parmazánem a na to vlijeme zeleninovou směs. Rovnoměrně zalijeme zbylými rozšlehanými vajíčky a dáme péct na cca 30 min. (hlídáme, až povrch krásně zezlátne) na 190 °C.


Koláč můžeme podávat jak teplý (nechte chvíli ztuhnout po vytažení z trouby), tak i studený na večeři či svačinu, např. s rajčátky :-)

Dobrou chuť!!

2 komentáře:

  1. Hmm, z kokosové mouky jsem dělala prozatím jen lívance, ale do slaného pečení mě nenapadlo ji použít. Každopádně koláč vypadá moc hezky .. pokud je tam cuketa, tak je úspěch zaručen, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujii :-) Já původně také plánovala, že to bude na sladké pečení.. :D Chuť korpusu byla zajímavě jiná, i když je tam kokosová mouka zastoupená jen třetinově. No a šťavnatou cuketou nemůžeš nic zkazit, to je jasný, máš pravdu :D

      Vymazat