úterý 16. prosince 2014

KÁVOVÝ CHEESECAKE

Pohádková věc :-) Přijela návštěva z Vídně, takže jsem se samozřejmě musela vytáhnout :-). Zvolila jsem kávový cheesecake. Částečně jsem se inspirovala receptem z Laskomin od Maryny. 
Povedl se na jedničku, doporučuji ho zkusit také (tedy alespoň těm, kteří ocení jemnou, doprovázející chuť kávy)!!

Budete potřebovat:
Korpus:
140 g sušenek (Bebe apod., já namíchala kakaové a mléčné)
60 g másla
1 lžíce silné kávy

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Strany lehce vymažeme kouskem másla. Sušenky rozemeleme válečkem. Máslo rozpustíme a spolu se lžící kávy promícháme s rozdrcenými sušenkami. Tuto směs nasypeme na dno formy a pečlivě uhladíme (např. dnem skleničky) a necháme necháme 1/2 hodiny ztuhnout v lednici. Troubu si rozehřejeme na 160°C.


Náplň:
600 g krémového sýru (např. 250 g mascarpone/1 balení, 350 g Philadelphie/3 balení)
50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr
2 vejce + 2 žloutky
3 lžíce silné kávy
1 lžíce kávového likéru (nemusí být)

Opatrně si vyšleháme oba krémové sýry (jen tak, aby se spojily, nechceme v náplni příliš vzduchových bublinek), vmícháme kávu, volitelně lžíci kávového likéru, přidáme cukr, a postupně zapracujeme jedno vajíčko po druhém.
Těsto nalijeme na připravený korpus. Na povrchu uhladíme a lehce s formou praštíme, aby si směs lépe sedla a odešlo co nejvíce vzduchových bublinek.

Na spodní příčku trouby umístíme pekáč s vařící vodou. Cheesecake pečeme na střední příčce, 75-90 minut (během pečení neotevíráme troubu!!). Upečený cheesecake musí být na povrchu pevný a hladký a při lehkém dotyku pružit. Necháme ho vychladnout při pootevřené troubě. Na noc ho vložte do lednice.

Před servírováním doporučuji smíchat zakysanou smetanu se dvěma lžícemi silné kávy a potřít povrch cheesecaku. Ozdobit můžete zrnky kávy :-).
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat