pondělí 10. srpna 2015

BOEUF BOURGUIGNON: hovězí po burgundsku podle JULIE CHILD

V tom největším letním parnu jsem se rozhodla, že se zúčastním celosvětové akce ke 100. výročí narození oblíbené americké kuchařky Julie Child. To bych nebyla já, aby mi v tom horké počasí zabránilo :-) Takže v bytě teplota zhruba 34°C a já se věnovala perfektnímu receptu na hovězí po burgundsku. Akce se může zúčastnit každý, kdo v období mezi 5. - 15. srpnem uvaří na její počest jídlo podle jejího receptu :-) Více informací se dočtete zde. Výsledek se pak nasdílí na vlastním a na "ThinkFood" Facebooku s hashtagem: #CookForJulia
Začala jsem studováním receptů (nakonec jsem vyšla z Apetitu, navštivila jsem Meg v kuchyni a nahlédla k Chez Lucii), pokračovala výběrem červeného vína (A že to byla věda!! Volba padla na Chianti "Governo all´Uso Toscano" DOCG 2011 - jedním slovem DOKONALOST) a pak přišlo na řadu maso. Musím říct, že vstřícnost personálu Naše maso v Pasáži v Dlouhé byla skvělá :-) Proběhla online porada s řezníkem a nakonec jsme vybrali karabáček (je mnohem lepší než kližka, masitější a obsahuje méně blan, šlach apod.). Objednala jsem a druhý den bylo vše připraveno. Maso doprovodily vynikající šalotky a žampionové soté. 
A teď už k samotnému receptu a postupu :-)

Budete potřebovat: (pro 4 osoby)
1 kg hovězího masa (měla jsem již zmíněný karabáček, jinak lze dle Apetitu přední, zadní, kližka, hovězí péro, ořech a vrchní či spodní šál), očištěné, zbavené blan, šlach atd., nakrájené na kostky (5 cm))
100 g slaniny
lžíce oleje
1 cibule na proužky
1 mrkev na kolečka
sůl, čerstvě mletý pepř
450 ml červeného vína (chianti, Beaujolais, 
burgundské, ... na výběru a jeho kvalitě si opravdu 
dejte záležet, zážitek u jídla vám to 100krát vrátí :-)) )
2 lžíce hladké mouky 

400 ml silného hovězího vývaru
1 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku, drceného
1/2 lžičky tymiánu, bobkový list

na cibulky:
250 g šalotek
15 g másla
lžíce oleje
cca 100 ml hovězího vývaru
petrželka, tymián, bobkový list

na žampiony:
300 g žampionů
cibulka, nasekaná
30 g másla
lžíce oleje

Dáme si vařit v malém kastrůlku vodu. Slaninu nakrájíme na kratší proužky a necháme jí 10 minut vařit. Pokrájené maso na kostky pečlivě (!!) vysušíme. Slaninu slijeme a také ji osušíme. V silnostěnném hrnci ji dozlatova osušíme na lžíci oleje a dáme stranou. Na tuku postupně opečeme kousky masa, z obou stran, necháme zatáhnout, ale nedusíme. Já opékala toto množství masa natřikrát (jasně, záleží na velikosti hrnce). Maso dáme stranou ke slanině. Troubu si předehřejeme na 230°C.  Do hrnce nyní dáme mrkev na kolečka a cibuli na proužky. Opékáme do zhnědnutí. Do hrnce vrátíme slaninu a maso, opepříme (případně osolíme - záleží, jestli máte již slaný vývar či ne),  zaprášíme moukou a hrnec dáme nezakrytý do trouby na 4 minuty. Promícháme a necháme v troubě další 4 minuty. Hrnec vyndáme na sporák, teplotu trouby snížíme na 160°C. Do hrnce vlijeme připravené víno, vývar (pouze tak, aby bylo maso sotva potopeno), protlak, česnek, bylinky a směs přivedeme k varu. Zakryjeme a vložíme do trouby do spodní části, na 3-4 hodiny (maso bude krásně měkké, vidličkou se bude krájet jako dort :-)) ). Směs v hrnci by měla nepřetržitě probublávat. Průběžně kontrolujeme a dle potřeby přilijeme vývar / vodu. U mě nebylo potřeba dolévat vůbec nic. Po třech hodinách jsem zkontrolovala měkkost masa, lehce dochutila pepřem a solí a nechala ještě další půlhodinku dodělat. 

Nyní máme čas na přípravu cibulek a žampionů. 
Očištěné cibulky orestujeme na másle a lžíci oleje, postupně je otáčíme, necháme lehce zhnědnout ze všech stran. Zalijeme vývarem, aby byly potopené, přidáme koření, osolíme, zakryjeme a necháme "táhnout" cca 30-35 minut.

Žampiony si očistíme a nakrájíme na čtvrtky (dle velikosti). Na pánvi zpěníme máslo, na něj nasypeme nasekanou cibulku a žampiony. Za stálého míchání restujeme cca 4 minuty. Až houby zhnědnou, osolíme a opepříme. Hotovo :-)

Maso jsem nechala uležet do druhého dne, kdy přišla návštěva a všechno snědla :D Omáčku jsem již nemusela ani ředit, ani zahušťovat, vyšla perfektně.
Kombinace chutí masa, žampionů a cibulek je dokonalé spojení (co jiného bych taky měla od Julie čekat, že :-) )



Dobrou chuť!!



Žádné komentáře:

Okomentovat