čtvrtek 20. srpna 2015

ZÁKLADNÍ CHEESECAKE SE SEZÓNNÍM OVOCEM

Ano ano, já vím, cheesecaků je tady už víc než dost, ale mě jejich kombinace chutí a vzhledů tak moc baví, že sem zase jeden přidám :-) Tentokrát se jedná o úplně základní recept, ozdobený a doplněný čerstvými jahůdkami, jak se v létě sluší a patří. Byl vytvořený speciálně pro mamku a v její kuchyni. Tak pojďme na něj!



Budete potřebovat (průměr dortové formy 22 cm):
Korpus:
140 g sušenek (použila jsem tentokrát Bebe cereální)
60 g másla
lžičku vanilkového extraktu

Troubu si předehřejeme na 175°C. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Strany lehce vymažeme kouskem másla. Sušenky rozdrtíme, rozemeleme (např. válečkem). Máslo rozpustíme a spolu se lžičkou vanilkového extraktu promícháme s rozdrcenými sušenkami. Tuto směs nasypeme do formy a pečlivě, rovnoměrně vtlačíme na celou plochu dna formy (např. dnem skleničky). Korpus pečeme cca 15 min., formu vyndáme, necháme chladnout a troubu ztlumíme na 160°C.

Náplň:
600 g krémového sýru (např. 250 g mascarpone/1 balení, 350 g Philadelphie/3 balení a 25 g vám z jedné zbyde, třeba na chlebík :-) )
50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr
2 vejce + 2 žloutky
lžičku vanilkového extraktu

Opatrně si vyšleháme oba krémové sýry (jen tak, aby se spojily, nechceme v náplni příliš vzduchových bublinek), vmícháme vanilkový extrakt, přidáme cukr, a postupně zapracujeme jedno vajíčko po druhém.
Těsto nalijeme na připravený korpus. Na povrchu uhladíme a lehce s formou praštíme, aby si směs lépe sedla a odešlo co nejvíce vzduchových bublinek.

Na spodní příčku trouby umístíme pekáč s vařící vodou. Cheesecake pečeme na střední příčce, 75-90 minut (během pečení neotevíráme troubu!!). Upečený cheesecake musí být na povrchu pevný a hladký a při lehkém dotyku pružit.

Na dokončení:
200 g čerstvých jahod (očištěných, pokrájených na čtvrtky)
kelímek zakysané smetany (12%, stačí cca půlka kelímku, záleží, jak vysokou chcete mít horní vrstvičku)
zarovnanou lžičku moučkového cukru

Zakysanou smetanu promícháme s cukrem a potřeme jí zchladlý upečený cheesecake. Dle fantazie ozdobíme jahodami a necháme přes noc ztuhnout v lednici.


Dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat