úterý 23. února 2016

HUMMINGBIRD CAKE // DORT KOLIBŘÍK

BŘEZNOVÁ VÝZVA PRO ODVÁŽNÉ ČASOPISU GURMET

Terezie Tkáčiková s časopisem Gurmet nám opět připravila super lákavou výzvu na měsíc březen :-) Čekala nás příprava Hummingbird cake, neboli dortu kolibřík :-) 
Dort má původ na jihu Spojených států amerických, první známý recept byl publikován v únoru roku 1978 v lifestylovém měsíčním magazínu Southern Living. Nečekejte žádný obyčejný kousek, dort je plný ananasu a banánů, pražených mletých pekanů a kokosu. Právě díky své šťavnatosti si vysloužil toto pojmenování - zmíněná šťavnatá chuť připomíná nektar, kterým se živí kolibříci. No uznejte sami - takové lákavé výzvě nešlo odolat!! :-)

Budete potřebovat: (pekla jsem 3 korpusy, průměr 16 cm)

KORPUSY:
400 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
1/2 lžičky soli
100 g cukru krupice
50 g kokosu
1 lžička skořice
3 malá vejce
200 ml řepkového oleje
230 g konzervovaného ananasu (bez nálevu; pokrájený na malinké kousky)
3 velké banány (rozmačkané vidličkou)
50 g pekanových ořechů (ořechy necháme v troubě cca na 180°C/8 minut/do rozvonění opéct, vynikne tak jejich skvělá chuť; necháme vychladnout a v chopperu zpracujeme do hladka) + další na zdobení

Mouku, cukr, kokos, jedlou sodu, sůl, skořici a rozmixované pekanové ořechy si smícháme v míse. Pokud nemáte 3 stejné formy na upečení korpusů, rozdělte si tuto směs na tři stejné hromádky.

V druhé míse smícháme "mokré" suroviny: Zlehka prošleháme olej s vejci, přidáme ananas, banány, vanilkový extrakt a promícháme. A opět rozdělíme na tři stejné části. 
Vždy smícháme jednu suchou část a jednu mokrou, pořádně promícháme a vlijeme do dortové formy, jejíž dno vyložíme pečícím papírem.

V předehřáté troubě na 180°C postupně pečeme korpusy (25-30 minut, hlídáme).

Po upečení necháme chladnout na mřížce a mezitím si připravíme krém.


KRÉM:
350 g smetanového krémového sýru (zpracovala jsem 1x 125 g Philadeplhii a 225 g obyč. smetanového sýru /Gervais, buko apod.)
200 ml smetany ke šlehání
70 g moučkového cukru
mletá vanilka dle chuti

Vychlazenou Philadelphii a smetanu vložíme do mísy společně s prosátým moučkovým cukrem a mixérem asi minutu na nižší otáčky šleháme. Poté přidáme vanilku a zbylý smetanový sýr, zvýšíme otáčky a šleháme do tuhého krému (cca 2 minuty, dáme pozor, aby se krém nesrazil). 

DOKONČENÍ, ZDOBENÍ:
Pokud se Vám také jednotlivé korpusy během pečení nahoře vyboulily, seřízneme je do rovna. Připravíme si servírovací tác. na který položíme první plát. Zvolila jsem "naked" variantu, takže jsem dort již nemazala po stranách. Krém si tedy zhruba rozdělíme na třetiny a pomažeme první plát. Stejně tak postupujeme i s druhým a třetím. Vršek dortu jsem ozdobila květy a pekanovými ořechy. 
Necháme vychladit v lednici, nejméně 2 hodiny. 

Dort je opravdu vynikající a netradiční chuťový zážitek, doporučuji vyzkoušet!




2 komentáře:

  1. Wow! Vypadá úžasně :) O tomhle dortu jsem ještě neslyšela, ale ten popis s nektarem mě nalákal hodně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji, od Vás to potěší!! Chutná fantasticky (už kvůli tomu stojí za to ho zkusit i třeba jen z poloviční dávky, je opravdu hodně vysoký), mamka si ho vyžádala k narozeninám :D

      Vymazat