neděle 28. února 2016

THE DARING KITCHEN FEBRUARY, 2016: KATMER PIE

Únorovou výzvu Odvážných kuchařů pro nás připravila Milkica. Úkolem bylo upéct tradiční srbský Katmer pie. Receptura na koláč pochází konkrétně z jižní části Srbska. Těsto, ze kterého je Katmer, je velmi starým a tradičním typem lístkového těsta. Místo másla se používá sádlo a jeho výroba je mnohem jednodušší, než u klasického listového těsta. 
Katmer lze upéct několika různými způsoby (spirála, rolka, "placka"). Těsto se připravuje vždy stejně, za to se ale můžeme doslova vyřádit s chutnými náplněmi :-): sýr, maso, pórek, kombinace sýru a špenátu nebo mangoldu, jablka, dýně. Já pro tento pokus zvolila slanou variantu, plánuji ale ještě sladkou s jablky :-).

Budete potřebovat (na jeden plech):
TĚSTO:
500 g hladké mouky + další na podsypání
1 kávová lžička soli
300-350 ml teplé vody
30 - 45 g sádla (rozpuštěného)

Smícháme všechnu mouku, vodu a sůl. Vznikne nám relativně hebké těsto, které přesuneme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme, dokud nedosáhneme elastického, ale hebkého těsta. V případě potřeby přidáme max. 6 polévkových lžic / 50 g hladké mouky. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů (pro jistotu jsem každý díl zvážila, nemám totiž pořádný odhad :D ) a vytvarujeme je dokulata. Necháme 10 minut odpočívat, zakryté. 
Bochánky si rozdělíme na 3 + 3 kusy. Za použití válečku každý bochánek těsta vyválíme do kruhu, cca 3-4 mm tlustého. První kruh potřeme sádlem a zakryjeme ho druhým, který také potřeme a přikryjeme třetím. Třetí kus již nahoře nepotíráme! To samé zopakujeme i s druhou trojicí bochánků. Budeme tak mít dva sloupky z těsta. Opět necháme 10 minut odpočívat, zakryté. Každý sloupeček rozválíme do kruhu, tlustého 5-8 mm. Ostrým nožem po obvodu nařízneme směrem do středu, celkem 8x, neřežeme až zcela doprostřed. Povrch potřeme sádlem. Naříznuté části postupně překládáme směrem do středu, až nám vznikne bochánek, který otočíme, takže složené části budou dole. To samé provedeme i se druhým sloupečkem těsta. Bochánky necháme odpočívat, dokud nepřipravíme náplň. 

NÁPLŇ: 
500 g čerstvého sýru (dala jsem 300 g ricotty a 200 g cottage sýru s pažitkou)
4 velká vejce
200 g špenátu (měla čerstvý baby špenát)
1/2 lžičky soli

Nakrájíme špenát a v míse ho promícháme společně s vejci, solí a sýrem.

DOKONČENÍ:
Předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si plech s pečícím papírem. První bochánek vyválíme mezi dvěma pečícími papíry na rozměry plechu. Přesuneme na plech. Po celé ploše rozprostřeme náplň, necháme si alespoň 2 cm okraj. Druhý bochánek také rozválíme mezi dvěma kousky pečícího papíru a zakryjeme jím náplň. Okraje přimáčkneme prsty a vidličkou, vytvoří to hezký vzor po obvodu. Povrch potřeme sádlem. Celý koláč rozkrájíme do malých čtverečků a pečeme 30 minut dozlatova. 








Nejlepší je koláč ještě teplý, čerstvý z trouby. Doplníme např. zeleninovým salátem :-).
Dobrou chuť!!  

Žádné komentáře:

Okomentovat