úterý 16. února 2016

KVÁSKOVÁ FOCACCIA

Poslední dobou zkouším péct domácí kváskový chléb, testuji různé poměry mouky (žitnou, špaldovou hladkou, celozrnnou pšeničnou a klasickou hladkou) a úplnou náhodou jsem na blogu Laskominy od Maryny narazila i na kváskovou focacciu. Navíc bylo v plánu poprvé ochutnávat tzv. naturální (autentické) víno, takže jsem se rozhodla ji vyzkoušet :-). Pěstuji žitný kvásek, ne pšeničný, takže byla chuťově výraznější a neměla chybu. Ochutila jsem ji pouze solí, čerstvě mletým pepřem a v chuti krásně vystupoval i výborný olivový olej. Navrch jsem ji už nijak nezdobila, sýr a další dobroty jsme přikusovali zvlášť :-)
Příprava je časově náročnější než u klasické focacci, ale rozhodně stojí za to!!

Ještě se zmíním o dokonalém doprovodu a to v podání autentického vína od Jaroslava Osičky v podobě Tramínu červeného, pro který jsem byla ve vinném baru VELTLIN (Authentic Wine Company) se sídlem v pražském Karlíně. A přesně jak slibují, nabízí poklady střední Evropy ve formě kvalitních vín a vinařských zážitků. Vinný bar VELTLIN je základnou Autentistů v Praze a provozuje ho jeden z členů tohoto uskupení, Bogdan Trojak. V nabídce mají nejen moravské poklady, ale i řadu dalších autentických vín z vinařských regionů bývalé habsburské monarchie. Pokud byste se o nich chtěli dozvědět více, mrkněte sem :-)

A teď už samotná focaccia:

Budete potřebovat:
Kvásek:
Lžíci aktivního žitného kvásku
150 g hladké pšeničné mouky
150 ml vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočívat 10-12 hodin na teplém místě.

Těsto:
celý kvásek
300 g mouky (100 g žitné chlebové mouky; 100 g celozrnné pšeničné mouky; 100 g hladké pšeničné mouky)
200 ml vlažné vody
8 g soli
olivový olej

V míse smícháme kvásek, mouku, vodu a sůl a krátce hněteme. Vznikne řidší lepkavé těsto, které přesuneme do misky vymazané olivovým olejem, přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto odvzdušníme přeložením na polovinu.

Troubu si předehřejeme na 220°C. Plech si potřeme olivovým olejem a výsledné těsto rozprostřeme po jeho ploše. Do těsta uděláme důlky prsty nebo klouby na rukou. Plochu těsta posypeme čerstvě mletým pepřem a hrubozrnnou / vločkovou solí.
Focacciu pečeme cca 25 minut.







Žádné komentáře:

Okomentovat