pondělí 19. září 2016

NAROZENINOVÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT

Další moje dortová challenge :-) Co vymyslet pro čtyřletého cvrčka, který zbožňuje čokoládu a bude slavit narozeniny? Najít ten nejčokoládovější dort a upéct ho, přesně tak :-) Takže na řadu zase přišla pátračka, který by vyhovoval nejvíce a splňoval čokoládové zadání. Takový dort jsem našla na blogu Děvče u plotny. Musím říct, že tak perfektní a nadýchaný korpus jsem snad ještě neměla. A i kvůli tomu čokoládovému krému z 71% čokolády byste ho měli zkusit také :D
Pojďme na něj!!

BUDETE POTŘEBOVAT (dortová forma o průměru 20 cm):

Korpus:
Odměrkou bude kelímek od zakysané smetany (koupila jsem s váhou 190 g)

1 kelímek zakysané smetany (12%)
1 kelímek krupicového cukru
1 kelímek kakaa z nepražených kakaových bobů
1 kelímek hladké mouky
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli, lžíce ledové vody
půl kelímku oleje

Troubu si předehřejeme na 175°C. Připravíme si dortovou formu - dno lehce potřeme máslem a pokryjeme vystřiženým kruhem z pečícího papíru. Boky také vytřeme máslem a pokryjeme ho pruhem pečícího papíru, který bude boky převyšovat o alespoň 5 cm. 
Bílky vyšleháme se špetkou soli a lžící ledové vody dotuha. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme zakysanou smetanu, kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva, olej a pečlivě vše spojíme. Ručně, po částech opatrně vmícháme sníh. Pečeme 45 minut, dokud špejle nevyjde čistá.

Krém:
300 g vysokoprocentní čokolády (použila jsem 71 % Vivani, bio vegan)
300 ml smetany ke šlehání
100 g másla

V hrnci pomalu rozpustíme, za občasného míchání, nalámanou čokoládu, smetanu a máslo. Krém necháme ztuhnout v lednici do konzistence "tak akorát" tuhého krému, se kterým se bude dobře pracovat a občas promícháme.

Sestavení dortu:
Korpus dvakrát prokrojíme (použila jsem dvojitý strunový cukrářský nůž). Na připravený dortový tác, maličko uprostřed potřený máslem, aby dolní korpus držel a neklouzal, umístíme první část dortu, kterou natřeme vrstvou krému, umístíme prostřední část korpusu, opět potřeme krémem a zakryjeme třetím korpusem. Dort dáme na 15 minut zatuhnout do lednice. Po uplynutí doby potřeme boky a vrch dortu zbývajícím krémem. Boky uhladíme nožem a na horní části vytvoříme vzor vypouklou částí lžíce.







Žádné komentáře:

Okomentovat