pondělí 5. září 2016

TORTA DI RICOTTA E MASCARPONE

("autentický italský cheesecake")


Autorkou italského receptu je Ilaria a po přečtení na jejím blogu jsem ho prostě musela vyzkoušet. Je mnohem lehčí, nadýchaný, prostě fluffy :-). Lehkost je dána tím, že ve složení převažuje ricotta a přidávají se vyšlehané bílky (což byste v klasickém New York cheesecaku hledali marně), krémovost mu dodává mascarpone. Z receptu jsem odstranila velké množství cukru, jak z korpusu, tak z náplně :-). 

BUDETE POTŘEBOVAT (průměr dortové formy 20 cm):

korpus:
100 g sušenek Lotus
50 g Bebe cereální
60 g másla (rozpuštěného)

Dno dortové formy lehce potřeme na několika místech máslem, dno pokryjeme pečícím papírem a strany formy vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno ve food procesoru a důkladně promícháme s rozpuštěným máslem až do úplného spojení. Směs namačkáme na dno formy a dáme do mrazáku.

náplň:
200 g mascarpone
300 g ricotty
vanilka
50 g kokosového cukru (nebo můžete klasický - krupici)
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
špetku soli

Troubu předehřejeme na 175°C. Cukr, vanilku, ricottu a mascarpone lehce prošleháme (ne moc, aby ve směsi nebylo příliš vzduchových bublinek), po jednom zašleháme žloutky (opět šleháme max 30 vteřin na jeden žloutek) a na závěr lehce odspodu promícháme s pevně vyšlehaným sněhem z bílků (aby tvořil "špičky") a špetkou soli.
Troubu snížíme na 150°C a pečeme cca 90 minut, dokud povrch nezezlátne a nebo dokud párátko po zapíchnutí doprostřed nevyjde čisté. Troubu poté vypneme a necháme pootevřenou po dobu 20 minut. Pak necháme vychladnout v pokojové teplotě a na noc vložíme do lednice.

Cheesecake servírujeme s čerstvým ovocem, džemem, ovocnou či čokoládovou omáčkou (já použila jahodovo-třešňový domácí džem).

Dobrou chuť!








Žádné komentáře:

Okomentovat