čtvrtek 29. září 2016

MILLE-FEUILLE 

ZÁŘIJOVÁ VÝZVA PRO ODVÁŽNÉ ČASOPISU GURMET

Konečně vyšel čas a já se mohla pustit do další z pečících výzev časopisu Gurmet. Na září padla volba na křehký francouzský dezert MILLE-FEUILLE! Představte si tři vrstvy domácího listového těsta (pâte feuilletée), proložené vanilkovým cukrářským crème pâtissière, navrchu zdobený cukrovou polevou, kterou doplňuje efektní zdobení čokoládou :-) Domácího listového těsta se vůbec nebojte, obětovaného času nelitujte, z výsledku budete mít o to větší radost (doufám, že aspoň tak velkou jako já :D ).
Tomuto dezertu se přezdívá také tisíc lístků nebo tisíc chutí. První zmínky o tomto dezertu můžeme najít již v polovině 17. století, kdy ho údajně poprvé popsal François Pierre de La Varenne  a je považován podle některých zdrojů za jeho vynálezce. Aktuální podobu mu však vtiskla v 19. století Marie-Antoine Carême. Nicméně většina profesionálních pekařů a cukrářů za jeho vznik považují rok 1867, kdy byl mille-feuille vyhlášen specialitou tehdy slavného cukráře Adolpha Seugnota.


BUDETE POTŘEBOVAT:

TĚSTO:
(domácí) listové těsto (rozválet na velikost plechu)

Troubu si rozehřejeme na 200°C. Plech pokryjeme pečícím papírem, položíme na něj rozválené listové těsto, které také pokryjeme pečícím papírem a zatížíme plechem. Pečeme 20 minut, poté plech a horní pečící papír sundáme a (pokud je potřeba), dopečeme dozlatova. Necháme těsto vychladnout a poté ho ostrým nožem rozkrojíme na tři stejné části.

KRÉM:
500 ml plnotučného mléka
3 žloutky
vanilkový lusk
40 g hladké mouky
100 g cukru moučka

Mléko svaříme se dvěma lžícemi cukru a zrníčky vanilkového lusku, odstavíme. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru a postupně zapracujeme hladkou mouku. Po lžících zašleháváme svařené mléko (1/3). Zbylé 2/3 mléka začneme opět zahřívat a za stálého míchání vlijeme směs žloutků, cukru a 1/3 mléka s vanilkou, zahříváme a mícháme do zhoustnutí. Ihned přikryjeme fólií (na povrch krému) a necháme chladnout. Přes noc dáme do ledničky (nebo minimálně na dvě hodiny). 


POLEVA:
bílek
120 g cukru moučka
lžičku citrónové šťávy

Bílek vyšleháme s citrónovou šťávou dotuha a poté vmícháme prosátý moučkový cukr. Polevou potřeme vrchní díl dezertu.

NA DOKONČENÍ:
30 g hořké čokolády (rozpuštěnou ve vodní lázni)

Pomocí zdobícího sáčku uděláme po celé délce linky a párátkem vytvoříme typický vzor.

Před podáváním necháme odležet v ledničce.


Dobrou chuť!!





2 komentáře:

  1. Toto je velká bomba, že :D Jen jsem viděla ten název a hned jsem dostala chuť. Máš moc hezky pravidelnou tu "mřížku" z čokolády!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to skvělý!! :-) Z mřížky jsem měla asi největší strach, ruka se mi klepala jak v devadesáti :D

      Vymazat