úterý 22. listopadu 2016

FRANCOUZSKÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ

podle šéfcukráře Pekařství La Petite France Jaroslava Bézy


S příchodem dýňové sezóny samozřejmě nemohlo francouzské pekařství zůstat pozadu a prezentovalo svou podzimní novinku - dýňový pie. Dokonce se podělili i o recept, takže mi nezbylo nic jiného než jít ochutnat originál a následně upéct svůj "vlastní" :-) 
Už při přípravě dýňového pyré se vám budou sbíhat sliny! A to, že je za okny mlha, že by se dala krájet, vám bude také jedno :D. Vůně linoucí se z trouby z dýně, pokrájené na měsíčky, zasypaná směsí skořice, muškátového oříšku a zázvoru a politá javorovým sirupem je prostě perfektní pro podzimní dny. Upečte si ho ještě dříve, než vám byt provoní pečené vánoční cukroví.

BUDETE POTŘEBOVAT (koláčová forma s průměrem 27 cm):

KORPUS:
150 g celozrnné špaldové mouky (prosáté)
100 g hladké mouky (prosáté)
125 g másla (změklé)
50 ml ledové vody
1 vejce
volitelně 50 g moučkového cukru (prosátého)
vanilkový extrakt

Povolené máslo zpracujeme s cukrem, vanilkovým extraktem, do směsi vyklepneme vajíčko. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1-2 hodiny odpočinout v lednici (poslední půl hodinu jsem ho dala do mrazáku).
Těsto nastrouháme na hrubém struhadlu do koláčové formy (pokud nemáte nepřilnavý povrch, vymažte ji) a vytvoříme korpus se zvednutými okraji, aby pak v něm náplň dobře držela. Dno propícháme vidličkou.
Pečeme naslepo (zakryté alobalem a zatížené např. fazolemi) 25 min. na 190-200°C, na posledních pět minut pečeme odkryté. Necháme zcela vychladnout.

NÁPLŇ:
600 g dýně
3 žloutky
220 g 12% smetany
směs koření: lžičku skořice, lžičku muškát.oříšku a lžičku zázvoru
140 g javorového sirupu
volitelně 80 g cukru

Dýni rozpůlíme a vyndáme z ní semínka. Rozkrájíme ji na měsíčky. Dáme je na plech, zasypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. 
Dýni po vychladnutí rozmixujeme dohladka, postupně přimícháme žloutky a smetanu a směs nalijeme do předpečeného korpusu. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut.

Po vychladnutí krájíme nožem namočeným ve studené vodě.
Dobrou chuť!!



Žádné komentáře:

Okomentovat