úterý 1. listopadu 2016

TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE CAKE // TROJITÝ ČOKOLÁDOVO-PĚNOVÝ DORT

ŘÍJNOVÁ VÝZVA PRO ODVÁŽNÉ ČASOPISU GURMET

Konec října se nebezpečně přiblížil a já stále nenašla čas věnovat se další Výzvě pro odvážné. Zachránil to poslední říjnový, prodloužený víkend :-) Je to skutečně povedený kousek (představte si tři patra a jedno je čokoládovější než druhé :D ) a podle mého určený pro opravdové milovníky kvalitní čokolády :-) Poprvé jsem zkoušela vyrobit čokoládové hobliny, zdobila listy čokoládou a vůbec celá kuchyň byla od čokolády :D 
Dort zmizel rychlostí světla, tak moc dobrý byl, tak ho vyzkoušejte také!

Pečlivě jsem prostudovala i na další dostupné recepty na tento celkem známý dort, lišily se jedině ingredience použité na korpus - některé totiž obsahovaly další velkou dávku čokolády. Mně vyhovovalo použití kvalitního nepraženého kakaa, takže jsem u toho zůstala. 

BUDETE POTŘEBOVAT (dortová forma s průměrem 20 cm):

KORPUS
80 g hladké mouky
80 g cukru moučka
45 g kvalitního nepraženého kakaa
3 lžíce slunečnicového oleje
120 ml mléka
1 vejce
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
3/4 lžičky jedlé sody
máslo na vymazání formy

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vymažeme máslem. Dno obkreslíme na pečicí papír, vystřihneme a pečlivě ho zakryjeme. Strany také pokryjeme pruhem pečicího papíru.
Mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu prosejeme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, mléko, olej a vymícháme hladké těsto, které nalijeme do formy. Pečeme 25 minut, občas zkontrolujeme. Necháme dobře vychladnout na mřížce.

Okruží dortové formy, ve které jsme dorty pekli, umyjeme, vymažeme máslem a opět vyložíme pruhem pečícího papíru. Zchladlý korpus položíme na servírovací tác a okruží na něj nasadíme. Pokud mezi dortem a okružím máme místo, vyplníme je smotaným pečícím papírem či potravinovou fólií.

PĚNA Z HOŘKÉ ČOKOLÁDY
200 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 %)
350 ml smetany ke šlehání (doporučuji značku Olma, perfektně drží, při zkoumání receptů jsem se setkala s několika shodnými názory, že Kunín zklamal)

Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, stáhneme z plotny a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu (dala jsem jí na cca 10 minut do mrazáku) ušleháme ne úplně dotuha a za stálého pomalého šlehání přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Měli bychom získat hladký nadýchaný krém.
Krém nalijeme na připravený korpus, uhladíme povrch a několikrát tácem udeříme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublinek. Dort vložíme do lednice a necháme minimálně 45 minut chladit.

PĚNA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY
200 g kvalitní bílé čokolády
350 ml smetany ke šlehání
1 lžičku práškové želatiny
2 lžíce vody

100 ml smetany nalijeme do kastrůlku a zahřejeme. Želatinu v misce rozmícháme ve vodě a necháme nabobtnat. Přidáme ji k horké smetaně, promícháme a přidáme nasekanou bílou čokoládu. Já jsem v tuto chvíli dala kastrůlek do horké lázně, aby se čokoláda pěkně pozvolna rozpustila (smetana se již nesmí s želatinou vařit). Po rozpuštění opět stáhneme z plotny a necháme zchladnout.
Zbytek smetany ušleháme dotuha, promícháme ji s bílou čokoládovou směsí a nalijeme ji na ztuhlou hořkočokoládovou pěnu. Opět několikrát udeříme tácem o stůl a vše necháme nejlépe přes noc pořádně zatuhnout.






Žádné komentáře:

Okomentovat