sobota 14. března 2015

ČOKOLÁDOVÝ CHEESECAKE S MALINAMI

Péct narozeninový dárek v pátek třináctého byla odvaha :D. Nicméně se zadařilo :-) Povedl se, ochutnávka už proběhla :D Dokonce jsem na zdobení sehnala čerstvé maliny, takže výsledek 100%. I když cheesecake-kombinací existuje asi nekonečné množství (jak se neustále přesvědčuji), kombinace jemné, hořké čokolády a malin je nezapomenutelná :-)) O krémové konzistenci, o kterou se postaralo mascarpone, se ani nebudu zmiňovat...


Budete potřebovat 
(forma o průměru 25 cm):
! Všechny ingredience si vyndáme minimálně hodinu předem a necháme v pokojové teplotě.

KORPUS:
140 g sušenek (použila jsem světlé Bebe sušenky - cereální  a klasické v červeném obalu)
60 g másla + malý kousek na vymazání stran formy

Dno dortové formy vysteleme vystřiženým pečícím papírem (dno obkreslíme na pečící papír a vystřihneme). Strany formy lehce vymažeme kouskem másla.
Sušenky rozdrtíme v igelitovém sáčku a utěrce válečkem, do jemného prášku. Máslo rozpustíme a promícháme s rozdrcenými sušenkami. Tuto směs natlačíme do dortové formy a ihned vložíme do lednice, alespoň na půl hodinky. A jdeme na náplň :-)

NÁPLŇ:
500 g krémového sýra (1x 250 g mascarpone; 2x 125 g Philadelphia)
100 g hořké čokolády (70%) + 50 ml šlehačky: šlehačku zahřejeme ve vodní lázni, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a necháme rozpustit
1 vanilkový cukr (1 sáček 20 g) (Náplň jsem sladila jen tímto cukrem, chtěla jsem nechat vyniknout chuť hořké čokolády a opravdu se to povedlo. Pokud sladíte více, přidejte ještě 50 g krupicového cukru)
2 vejce + 2 žloutky

Troubu si předehřejeme na 160°C. Cheesecake budeme péct na střední příčce. Na spodní příčku v troubě si připravíme pekáč s horkou vodou - cheesecake tak nepopraská a bude krásně hladký po celém svém povrchu.
Opatrně si vyšleháme oba krémové sýry (jen tak, aby se spojily, nechceme v náplni příliš vzduchových bublinek), přidáme cukr a postupně zapracujeme jedno vajíčko po druhém. Nakonec vmícháme rozpuštěnou čokoládu se smetanou.
Z lednice vyndáme formu a náplň nalijeme na sušenkový základ. S formou několikrát uhodíme o linku, abychom se zbavili přebytečných vzduchových bublinek.
Vložíme do trouby a pečeme 60-70 minut. Samozřejmě záleží na Vaší troubě. Hlídáme povrch cheesecaku, aby se nespálil. Hotový cheesecake při dotyku lehce pruží. Troubu během pečení neotvíráme. Hotový cheesecake necháme pak v pootevřené troubě chladnout cca 2 hodinky. Pak ho přesuneme do "pokojové" teploty a na noc do ledničky. 

Druhý den povrch dortu posázíme čerstvými malinami (zdobení jsem vyčetla u Chez Lucie)
ZDOBENÍ:
stačily 2 vaničky, tj. 2x 125 g malin
1/2 balíčku dortového želé: připravíme dle návodu na obalu a štětcem potíráme maliny. Nedáváme želé moc, spíše jen lehce překryjeme maliny, aby neosychaly.


A jaké jsou Vaše nejoblíbenější kombinace chutí u cheseecaků? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat