neděle 10. května 2015

BANÁNOVÝ CHEESECAKE "BA-NA-NA-RA-MA"

Lahůdka :-) Ochutnáte a blahem se budete vznášet místností :D (po odběhnutí 18 km po ránu vám to garantuji :D ).
Několik klasických cheesecaků už za sebou mám (čokoládový s malinami, kávový apod.) a tak když jsem viděla v Apetitu další verzi, resp. obměnu i co se týče náplně, neváhala jsem a musela ho vyzkoušet také :-). Náplň je totiž z ricotty a řeckého jogurtu, takže je krásně nadýchaný a lehký, náplň není ani trochu doslazovaná, je tam pouze jeden velký banán! Nahoře lehce posypaný kvalitním kakaem (korpus je také s přídavkem kakaa). Pojďme na něj!

Budete potřebovat:
Korpus
125 g sušenek (použila jsem Bebe rodinné cereální)
50  g rozpuštěného másla
1 lžíce holandského kakaa + na poprášení

Troubu předehřejte na 160°C. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem (vystřihla jsem obkreslený kruh, na několika místech vymazala máslem a papír perfektně držel; strany formy vymažte máslem). Promícháme najemno rozdrcené sušenky (válečkem, ...) a kakao, poté pečlivě promícháme s rozpuštěným máslem. Směs důkladně napěchujeme na dno dortové formy a pečeme 10 minut. Korpus vyjmeme z trouby a zvýšíme teplotu na 220°C. Na dolní příčku si připravíme pekáč či jinou nádobu s vařící vodou (zajistí, že cheesecake během pečení nepraskne), dort budeme péct na střední příčce.

Náplň (!! všechny ingredience si alespoň hodinu před zpracováním vyndejte mimo lednici)
1 velký nebo dva malé zralé banány
šťáva z jednoho bio citronu
500 g ricotty
200 g řeckého jogurtu
3 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce kukuřičného škrobu

Na náplň rozmačkáme banány (nebo zpracujeme tyčovým mixérem) spolu s citrónovou šťávou. Prošleháme s ricottou, jogurtem, vejci, vanilkou a škrobem, aby se vše dobře promísilo. Směs vlijeme na sušenkový základ a vložíme do trouby. Po deseti minutách teplotu ztlumíme na 170°C a pečeme dalších cca 35 minut (dort hlídáme a případně zkusíme - hotový cheesecake při dotyku lehce pruží).
Troubu vypneme a pootevřeme, cheesecake necháme uvnitř, postupně chladnout (2-3 hodiny, poté vyndáme). Přes noc doporučuji dát do lednice.


Povrch jsem potřela pouze tenoučkou vrstvou řeckého jogurtu (3 lžíce) smíchaného s mlékem (2 lžíce) a rovnoměrně posypala kakaem.

Dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat