čtvrtek 24. září 2015

PUMPKIN PIE

Zrovna dnes slaví GatitoBlog jeden rok své existence :-) Přesně před rokem jsem sem vložila první recept na americkou klasiku, dýňový koláč :-) A tak to po roce zase zopakuji :D Sezóně dýní se člověk prostě nevyhne (ještě aby!!). Navíc jejich barva tak krásně rozsvítí jakýkoliv koláč či chlebíček, že se raduji už jenom z toho.. O ochutnávce pak ani nemluvím :-))
Korpus jsem tentokrát dělala komplet celozrnný (namíchala jsem hladkou celozrnnou a špaldovou mouku), takže dostal úžasný ořechový nádech, nasucho opražila kešu a vlašské oříšky, takže při pojídání koláče krásně křupou a jejich chuť ještě víc vynikne a šťavnaté sušené meruňky tomu daly korunu :-) Pojďme na něj!

Budete potřebovat: (koláčová forma s průměrem 28 cm)

KORPUS:
250 g mouky (200 g celozrnné pšeničné hladké a 50 g špaldové hladké mouky)
125 g másla (dostatečně vychlazeného, nakrájeného na malé kousky nebo nastrouháme na hrubém struhadle)
1 vejce
1 lžička kokosového cukru
špetka soli
případně 2-3 lžíce ledové vody (uvidíte podle konzistence těsta)

Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto (doporučuji rychle, aby máslo nestačilo příliš změknout) a ihned vtlačíme do vymazané koláčové formy, nezapomeneme na okraje! Dno propícháme vidličkou a formu s korpusem dáme do ledničky. 

NÁPLŇ:
velký hrnek dýňového pyré (klasicky z Hokkaido)
2 vejce
2 lžíce smetany
šťáva z půlky limetky
2-3 lžičky skořice
špetka muškátového oříšku (určitě nevynechávejte, úžasně obohatí chuť i vůni koláče)
4-5 lžící javorového sirupu (pokud sladíte víc, přidejte, můžete zkombinovat s medem apod. :-) )
množství a druh oříšků dle chuti, nasekané
malý sáček nesířených sušených meruněk (nejlépe v bio kvalitě; nakrájené na malé kousky)

Troubu předehřejeme na 180°C. Na nepřilnavé pánvi si lehce opražíme oříšky a připravíme si nakrájené meruňky. Vejce lehce prošleháme s javorovým sirupem, šťávou z limetky, smetanou. Přidáme skořici, muškátový oříšek a vmícháme dýňové pyré. Formu z korpusem vyndáme z lednice, dno posypeme meruňkami a opraženými oříšky. Na to vlijeme připravenou náplň a vložíme do trouby. Pečeme 40 min. 



Necháme vychladnout a servírujeme nejlépe pod peřinou, s horkým čajem či kávičkou :-)
Dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat