neděle 15. února 2015

QUICHE LORRAINE

Moje quiche-premiéra :-) A musím říct, že poctivé přečtení a prostudování postupů, shlédnutí videa na Menu domů od Koko se opravdu vyplatilo a quiche na "valentýnskou" večeři pro čtyři se opravdu vyvedl :-). Zkoušela jsem asi největší klasiku, a to quiche lorraine. Těsto jsem vypracovala ze špaldové mouky, inspiraci jsem našla na blogu La Dolce Vita a náplň jsem udělala podle Koko (odkaz výše).

Budete potřebovat (koláčová forma 28 cm):
TĚSTO:
300g špaldové mouky
125g másla (vychlazeného, nakrájeného na kousky)
sůl
100 ml ledové vody

NÁPLŇ:
1,5-2 cibule (podle velikosti)
100g anglické slaniny
200 ml šlehačky (jeden kelímek, 31%)
100g chedaru (najemno nastrouhaného)
3 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
pažitka

Těsto si připravíme dvě hodinky dopředu - necháme ho odpočívat v ledničce. Do mísy si prosejeme mouku a přidáme na kousky nakrájené vychlazené máslo. Prsty zpracujeme jemnou drobenku, lehce osolíme a poté po lžících přidáme vodu, až vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie / alobalu a dáme do lednice.

Mezitím si můžeme připravit vše na náplň. Nakrájíme si slaninu na kostičky, cibuli nadrobno, nastrouháme chedar (ten také necháme v ledničce) a nakrájíme pažitku. 

Po dvou hodinách zapneme troubu na 190°C, vyndáme těsto z ledničky, chvíli ho necháme, aby nebylo úplně tvrdé. Poté ho vyválíme mezi dvěma fólieme na placku, 3-5 mm tlusté. Přendáme do koláčové formy a poctivě vymačkáme do všech okrajů. Nožem případně zarovnáme překukující kousky těsta a použijeme jako "záplaty" na potřebných místech. Na několika místech propícháme vidličkou. Dno vysteleme alobalem, na který dáme fazole či rýži a dáme předpéct na 20 minut.
Na pánvičku si během tohoto času vysypeme slaninu, necháme pustit tuk a pak přidáme i cibulku. Lehce opečeme, cibuli necháme zesklovatět. změknout.
V míse si rozšleháme vajíčka. Vyndáme těsto z trouby, odstraníme alobal i se zátěží a těsto (dno i okraje) potřeme vajíčkem. Vrátíme ještě na pět minut do trouby. Do rozšlehaných vajíček přidáme sůl, pepř, smetanu a pažitku a promícháme metličkou.
Těsto vyndáme z trouby (teplotu ztlumíme na 175°C), Nyní posypeme dno sýrem, na to vytvoříme vrstvu slaniny s cibulkou, poté zase drobet sýru a celé to zalijeme tekutou směsí (cca půl centimetru pod okraj). Posypeme zbylým sýrem a šup s ním do trouby na 40-45 minut (průběžně hlídáme, povrch krásně zezlátne až lehce zhnědne). 
Po upečení necháme chvíli ztuhnout sýr, koláč se bude lépe krájet a servírovat. Můžete doplnit ledovým salátem.



Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat