středa 6. ledna 2016

LNĚNÉ KREKRY S KURKUMOU, SÝREM A BÍLÝM VÍNEM

A mám tu další výborné pečené slané sušenky k přikusování, zobání, k bílému vínu. Objevené zde a dlouho schovávané, abych je mohla ve vhodném okamžiku vyzkoušet :-) Na konci prosince na mě přímo křičel otevřený sáček s drceným lněným semínkem, takže bylo jasno :-)). Kurkuma jim dodá netradiční chuť a ta vůně, kterou vydávají během pečení, vám rozhodně nedá spát.

Budete potřebovat (cca 2 plechy sušenek):
65 g lněného semínka (nejlépe drceného, nebo namletého na šupinky)
150 g špaldové mouky
40 g mozzarelly (najemno nastrouhané)
80 g másla (nechte povolit v pokojové teplotě)
4 lžíce bílého vína
2 lžičky kurkumy
1,5 lžičky soli

Smícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto (v případě potřeby přidejte další lžíci vína). Výsledné těsto bude hrubé, ale tvary se z něho vykrajují přímo perfektně! Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme alespoň 30 minut v lednici. Když je tužší, vyválíme ho a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme na 170°C cca 20-25 minut (mám plynovou troubu, peče více, takže si výsledný čas pečení upravte, určitě průběžně krekry hlídejte ;-) ).





Necháme zcela vychladnout a poté uzobáváme... Třeba za doprovodu španělského vína Albariño.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat