pondělí 27. dubna 2015

RUSTIKÁLNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ S VLAŠSKÝMI OŘECHY

Takový lehký rozjezd na apple pie, na který se chystám :-)) Recept  najdete na Pěkně vypečeném blogu (zase další foodblog, kam se budu moc ráda vracet). Pekla jsem z poloviční dávky, tedy pouze jeden koláč a základ jsem udělala ze špaldové mouky. Moc se povedl! Pokud milujete (jako já :D ) spojení jablek, skořice, vlašských ořechů a kapky datlového sirupu, určitě nebudete litovat :-)) Takže hurá do toho!!

Na jeden menší koláč budete potřebovat:

Korpus:
175 g celozrnné hladké špaldové mouky
60 g studeného másla nakrajeného na kousky
1/2 lžičky soli
1 lžičku moučkového cukru
1/4 hrnečku studené vody

Z mouky a másla vytvoříme prsty drobenku, přidáme sůl a postupně přiléváme studenou vodu. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme chladit alespoň hodinku v lednici.

Náplň:
600 g jablek (ideálně méně sladkých - Granny Smith apod.)
šťávu z jednoho citronu
trochu vody a lžičku kukuřičného škrobu
2 lžíce vanilkového cukru
lžíce másla
2 lžičky skořice
hrst (může být i více) nasekaných vlašských ořechů (já je ještě lehce do křupava opekla v troubě, více vynikne jejich specifická chuť)

Z jablek vykrájíme jádřince a nakrájíme je na plátky, které ještě přepůlíme. V hrnci si rozpustíme lžíci másla, vsypeme jablka, citrónovou šťávu, skořici, vanilkový cukr. Necháme lehce změknout, přidáme rozmíchaný kukuřičný škrob v malém množství vody a ještě krátce povaříme. Poté odstavíme.

Rozehřejeme si troubu na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
Z lednice vyndáme těsto a rozválíme ho na tenký, kulatý plát, který pomocí válečku přesuneme na plech. Doprostřed dáme změklá jablka a konce těsta ohrneme směrem doprostřed (vytvoříme "okraje", takže jablka nevytečou). Zasypeme vlašskými ořechy a dáme péct na 35-40 minut.
Ideálně nechte odležet přes noc. 


Ráno, pokud si budete chtít dát kousek k snídani, ještě lehounce posypte skořicí a pokapejte datlovým sirupem (a určitě bude dobrý i s javorovým!) a prohřejte v troubě nebo v mikrovlnce. Skořice s jablky se krásně rozvoní.

Dobrou chuť!!

Žádné komentáře:

Okomentovat