pondělí 13. dubna 2015

POLENTOVÝ ZELENINOVÝ QUICHE

Zeleninový ano, ale šunku tam najdete také :-) Doporučuji alespoň tu s 95% podílem masa. Polentový koláč už jsem zkoušela, s brokolicí, tento se blíží náplní spíše ke quichi, takže jsem si dovolila ho i tak pojmenovat, je to jeho VELICE odlehčená verze. Díky zeleninové náplni má veselé jarní barvičky a láká ještě více k vyzkoušení a ochutnání ;-)
Opět musím velebit Tege blog a její dokonalý nápad s polentovým korpusem.

Budete potřebovat:

Polentový korpus: 
125 g (instantní) polenty
500 ml vody
sůl, kousek másla, tymián
3-4 lžíce olivového oleje

Předehřejeme si troubu na 180°C. Polentu vsypeme do vroucí, lehce osolené vody. Za stálého míchání vaříme dle návodu na obalu. Stáhneme ze sporáku, vmícháme kousek másla a tymián. Necháme chvíli odstát a poté ji přesuneme do připravené koláčové formy vyložené pečícím papírem. Naolejovanými prsty vytvarujeme korpus i s okraji. Dáme do trouby předpéct (15-20 minut). 

Náplň:
100 g kvalitní šunky
2 šalotky
1 balení (350 g) mražené zeleniny (Vaší oblíbenou, já měla "letní směs" - mrkev, hrášek, kukuřice a brokolice)
2 vajíčka + 1 bílek navíc
4-5 lžic 12% smetany
1 balení mozzarelly (nakrájíme na tenká kolečka)
pažitku / bazalku / oblíbené bylinky na ozdobení
sůl, pepř dle chuti

V misce si rozšleháme vajíčka. Na rozehřáté pánvi si zlehka opečeme šunku, trochu podlijeme vodou a přidáme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme zeleninu, osolíme, opepříme a pod pokličkou necháme změknout (dle potřeby případně podlijeme vodou). Poté odstavíme a necháme odpočívat pod pokličkou. 
Předpečený korpus vytáhneme z trouby a lehce potřeme dno i okraje rozšlehanými vajíčky. Vrátíme ještě na 5 minut do trouby. Do vajíček nyní vmícháme smetanu.
Po pěti minutách vyndáme korpus a rozprostřeme na něj směs zeleniny a šunky. Rovnoměrně zalijeme vajíčky, poklademe mozzarellou a posypeme pažitkou. Pečeme ještě dalších 20 minut (poznáme podle ztuhlých vajíček).


Po vytažení z trouby nechte koláč chvíli odpočinout (ztuhnout), bude se pak lépe krájet a servírovat.
Dobrou chuť!!


2 komentáře:

  1. Ty jo, tak to taky musím zkusit. Zrovna nedávno jsem dělala dortový korpus z polenty a byla to fakt mňamka. Polentu mám ještě doma, takže volba je jasná :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, s tymiánem v tom korpusu je to super. Na Tvůj dortový korpus jsem také koukala a chystám se něj, polentu chci "nasladko" vyzkoušet už poměrně dlouho a s pomerančovým želé - no mňam!

      Vymazat