SÝROVÉ DROBNOSTI K VÍNU
První nese název "křupavá polenta s hruškou a camembertem" a jako druhý jsem připravila "sýr halloumi s cherry rajčátky". Sýr halloumi měl velký úspěch, chutí připomíná hodně jemný a méně slaný balkánský sýr. Původem je z Kypru a je vyrobený ze směsi kozího a ovčího sýra. Je k dostání v Mark's & Spencer a dále také ve Sklizeno-Vodičkova v Praze.
KŘUPAVÁ POLENTA S HRUŠKOU A CAMEMBERTEM
Budete potřebovat:
100 g instantní polenty
400 ml vývaru (nebo osolené vody)
tymián
čerstvě mletý pepř
80-100 g camembertu
1 zralou hrušku (nakrájenou na kousky + zakápnout šťávou z citronu; hrušku s nebo bez šlupky, nechám na vás)
Párátka
Polentu uvaříme podle návodu na obalu. Necháme chvíli odstavenou. Rozehřejeme troubu na 200°C. Na plech vyloženým pečícím papírem pak polentu rozprostřeme do souvislé vrstvy (mějte stále navlhčené ruce, polenta se pak nebude lepit), tloušťku nechám na vás, já měla přibližně 1 cm. Vložíme do trouby a po vytvoření křupavé krusty na jedné straně polentovou placku obrátíme a pečeme i z druhé strany. Vyndáme z trouby a necháme chladnout.
Camembert si nakrájíme na kousky požadované velikosti. Po zchladnutí polentovou placku nakrájíme na čtverečky / obdélníčky / jiné tvary, vrstvíme postupně polentu, sýr a hrušku, propíchneme párátkem. Můžeme ještě lehce opepřit.
SÝR HALLOUMI S CHERRY RAJČÁTKY
Budete potřebovat:
150 g sýru halloumi
cherry rajčátka (koupila jsem větší, takže jsem je půlila, pokud budete mít menší, použijte celé)
oregano
párátka
Sýr halloumi nakrájíme na kousky a postupně opékáme z obou stran na nepřilnavé pánvi (zabere to jen malou chvilku). Každý kousek doplníme cherry rajčátkem a napíchneme párátkem. Na talíři můžeme posypat oreganem.
Pokud máte chuť na trochu netradiční, lehké jednohubky k bílému vínu, určitě doporučuji (zvlášť, jestli jste ještě neochutnali halloumi sýr).
Dobrou chuť!!
Žádné komentáře:
Okomentovat